wtorek, 4 lutego 2014

Kolory w białej kuchni cz. 3 - niebieski

Pisałam już o pragnieniu nastania wiosny. Wiosenne niebo przedstawia paletę koloru niebieskiego, ale to tylko początek całej gamy barw... A więc jakie mamy nazwy koloru niebieskiego? Tak bardziej precyzyjnie rozróżniamy: ciemne i jasne odcienie. Ciemne to granat, atramentowy, błękit paryski, thenarda, modry, turnbulla, kobalt, szafir, ultramaryna. te jasne barwy niebieskiego to: błękit królewski, akwamaryna, siny, grynszpan, lapis, cyjan, lazur, patynowy. Do wyboru, do humoru. Więc niebiesko mi i czuję coraz bardziej zbliżającą się wiosnę, mam nadzieję, że moje marzenia się wkrótce ziszczą. Piękny kolor, który jest orędownikiem nadziei, marzeń. A kuchnia pełna marzeń to kuchnia pełna pomysłów na wykwintne dania, rodzinne gotowanie, a później jedzenie. Poza tym niebieska kuchnia kojarzy nam się z wakacjami na południu europy i mroźne zimy w Skandynawii. Jeden kolor wiele skojarzeń, więc do dzieła z inspiracjami....    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz